Банкеръ Daily

Свят

Елизабет Втора обяви за основен приоритет Брексит на 31 октомври

Британската кралица Елизабет Втора обяви законодателната програма на правителството на премиера Борис Джонсън в своята реч в парламента с традиционната за случая помпозна церемония. 

По традиция при подновяването на парламентарната сесия кралицата запознава членовете на двете камари на британския парламент с написаната й от правителството законодателна програма, предаде БНР.

"Основният приоритет на правителството ми винаги е бил да осигури излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври", каза тя, започвайки речта си с Брексит.

"Когато Обединеното кралство напусне ЕС, правителството ми ще работи то да запази водещата си роля в международните отношения, като защитава интересите ни и поддържа ценностите ни", посочи Елизабет II в края на речта си.

В програмата са залегнали 26 законопроекта, като приоритет е даден на борбата с престъпността, имиграцията, здравеопазването и околната среда.

При положение обаче, че правителството на Борис Джонсън няма мнозинство в парламента, приемането на тези закони е под голям въпрос.

След няколко дни на дебати предстои гласуване на законодателната програма в парламента.

Някои съзират в амбициозната програма на Борис Джонсън опит на премиера да изложи по-скоро своята платформа преди провеждането на предсрочни общи избори.

Министърът на вътрешните работи в сянка Даян Абът заяви, че "правителството използва речта на кралицата в циничен опит да се творят сензационни новини, защото то нито има намерение, нито възможности да изпълни тази програма".

Facebook logo
Бъдете с нас и във