Банкеръ Daily

Свят

Елизабет II за първи път в историята няма да пътува до Лондон, за да назначи новия премиер

Кралица Елизабет II ще приеме следващия премиер на Великобритания в замъка Балморал, а не в Бъкингамския дворец. Това става за първи път в нейната 70-годишно управление, пише CNN.

Говорителят на Бъкингамския дворец е заявил, че вече решението за това е взето - аудиенцията ще се проведе в Балморал.

Борис Джонсън нямаше друг избор, освен да напусне поста на лидер на Консервативната партия в началото на юли след няколко месеца на скандали, разтресли неговото правителство и довели до оставките на редица министри.

Широкият кръг от претенденти за поста на премиер на Великобритания беше намален до двама: министърът на външните работи Лиз Тръс и бившият финансов министър Риши Сунак.

Като лидер на най-голямата партия в парламента, победителят във вътрешнопартийните избори ще бъде поканен при кралицата, за да му възложи съставянето на следващото правителство на страната и така той ще стане нейният 15-ти, назначен от нея,  премиер.

По-рано кралският биограф Хоуи заяви, что "Даунтън" е любимият сериал на Елизабет II.

Замъкът Балморал 

(Balmoral Castle) е голямо имение разположено в района на град Абърдийн, Шотландия. Имението е закупено от съпруга на кралица Виктория - принц Албърт, и става любима лятна резиденция на кралското семейство. То е частна собственост на кралицата и не е част от притежаваните от държавата кралски имоти.

Имението се е предавало от поколение на поколение като постепенно се разширява и днес заема площ от 20 000 хектара. Днес там работят 50 души постоянен персонал и между 50 и 100 души – нещатни служители.

Рекордите на Елизабет II

Елизабет II се качва на престола на 25 години, като наследява своя баща Джордж VI (1895-1952 г.). През септември 2015 година Нейно Величество надмина рекорда на кралица Виктория (1819-1901 г.) по продължителност на заемане на трона - 64 години. След като на 13 октомври 2016 година почина кралят на Тайланд Пумипон Адулядет (Рама IX), тя стана най-дълго управляващия от днешните живи монарси в света. 

Сред жените, които са царували, тя е била на трона най-продължително време от всички в историята.

Засега тя "изостава" от постижението на френския крал Луи XIV, наричан Велики, а също Кралят Слънце (le Roi Soleil), който е управлявал Франция и Навара от 1643 до смъртта му през 1715 година (общо 72 години и 110 дни). 

Facebook logo
Бъдете с нас и във