Банкеръ Daily

Свят

Елисейският дворец се отказа от официалния статут на първата дама

Елисейският дворец се отказа от идеята за въвеждане на специален статут на първата дама и отделяне на средства за издръжката й, съобщиха френските медии.

Подписката срещу отделянето на държавни средства за първата дама е принудила Елисейския дворец да преразгледа първоначалните си планове и да ограничи значително разходите, без да се налага свикване на парламента и изменение на конституцията. По случая дори е била призована "Хартата за прозрачност", която да "спре лицемерието и да изясни ситуацията."

На първо място, Хартата ще уточни броя на платените асистенти на Първата дама. В момента Брижит Макрон разполага с персонал от две секретарки, пресаташе, началник на генералния щаб и телохранители.

Очаква се че окончателното решение на Елисейския дворец да бъде публикувано в следващите дни.

Преди седмица френският президент Еманюел Макрон внесе предложение, което предвижда съпругата му Брижит да използва офис и персонал със средства от държавния бюджет. Специалният статут и привилегии на първата дама щяха да струват на френските данъкоплатци над 450 000 евро, което ги накара да се възпротивят на президентското решение.

В отговор на искането на президента Макрон в интернет бе създадена подписка срещу съпругата му, която за отрицателно време събра над 150 000 гласа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във