Банкеръ Daily

Сградите на властта

Елисейският дворец е резиденцията на президента на Френската република

На днешния ден през 1977 г. е роден Еманюел Макрон (Emmanuel Macron) - френски политик, президент на Франция (25-ти по ред) от 14 май 2017 година и Ко-принц на Андора. Той е най-младият човек, заемал президентския пост (на 39 години), като стига до него след изключително кратка кариера във финансовия сектор и политиката.

Макрон се дипломира в Националния институт по администрация (на френски: École nationale d'administration) през 2004 година. След това встъпва на държавна длъжност като финансов инспектор, преди да започне през 2008 г. кариера като банкер във френската търговска банка Rothschild & Cie. Между 2006 и 2009 г. е член на Социалистическата партия. Назначен като заместник главен секретар в кабинета на президента от Франсоа Оланд през 2012-а. Две години по-късно става министър на икономиката, индустрията и цифровизацията във второто правителство на Манюел Валс.

През април 2016 г. Макрон създава свое политическо движение, наречено "Напред!" (на френски: En marche!) и четири месеца по-късно напуска министерския си пост. На президентските избори проведени една година по-късно, Макрон печели и двата тура, като е окончателно избран с 66.06% от подадените гласове срещу 33.94% за Марин Льо Пен.

Президент на Франция, официално наричан Президент на Републиката, е избираема длъжност във Френската република. Четири от петте френски републики са имали президенти в качеството си на държавен глава. Правомощията на президента, неговите функции и задължения, както и връзките с френското правителство се определят от френската конституция. Във всяка от досегашните френски конституции те са различни.

Постът е създаден на 20 декември 1848 г., а Шарл Луи Наполеон Бонапарт (Charles Louis Napoleon Bonaparte), е племенник на Наполеон I Бонапарт и син на неговия брат Луи (1778-1846 г.), е избран за президент на Франция по време на Втората република, установена с революцията от 1848 година.

Обръщението към френския президент е Ваше Превъзходителство. Той е с мандат пет години и с право на едно преизбиране. Заплатата му възлиза на 179 000 евро годишно.

 

Елисейският дворец (на френски: Palais de l'Élysée - Палѐ дьо л'Елизѐ) е официална резиденция на президента на Френската република. Разположен е в Париж, 8-ми арондисман, ул. Фобур Сент Оноре (Faubourg Saint-Honore) на № 55, недалеч от прочутото авеню Шанз-Елизе, което в превод означава "Елисейски полета" и откъдето е получил името си.

В Елисейският дворец се провеждат заседания на правителството на Франция (което се ръководи от президента). В градините на двореца вечерта на 14 юли (деня на превземането на Бастилията) се устройват празненства по случай деня на Френската република (националния празник на страната).

В Елисейския дворец президентът приема главите на чуждестранните държави, с почетен караул на Републиканската гвардия на Франция.

Зданието е строено за граф Еврьо (Évreux) от рода Латур д’Оверн (La Tour d’Auvergne) и неговата съпруга от рода Кроза (Crozat) - най-богатия тогава в страната, кредитирал краля, с пари от монопола върху експлоатирането на богатствата на Луизиана, продадена по-късно от Наполеон и днес щат на САЩ). То е градски дворец (hôtel particulier) в стил Регентство от архитект Арман-Клод Моле през 1718-1722 година. След смъртта на графа през 1753-а е придобит от крал Луи XV и подарен на мадам дьо Помпадур, която увеличава площта му. След нейната смърт през 1764 г. дворецът преминава към далечни роднини на краля.

При Наполеон I дворецът за първи път е използван за нуждите на правителството. Там са живели също сестра му Каролин Мюрат и жена му императрица Жозефина.

През 1816 г. сградата е купена от Луи XVIII. Става официална резиденция на президента на Втората република Наполеон III (1848 г.), който се провъзгласява (през 1852 г.) за император и заема обичайната монархическа резиденция - двореца Тюйлери.

Самият Елисейски дворец е престроен (1853-1867 г.) по разпореждане на императора от архитект Лакроа и от тогава неговият външен вид не е променян.

Днес в рамките на Париж, при своето построяване през XVIII век, Елисейският дворец представлявал луксозна извънградска резиденция. Той се използва като резиденция на държавния глава на Франция от 1873 г. с началото на третата френска република.

В 370-стайния Елисейски дворец максималният комфорт се съчетава с минимален контакт с реалния живот. Когато президентът на Френската република мине през триумфалната арка на двореца и влезе в двора му, републикански гвардейци с лъскави шлемове и пера вдигнат саби за поздрав.

В двореца президентът е глезен от икономи и лакеи, които бродят с тихи стъпки из залите с позлатени колони, кристални полилеи и портрети от времето на Втората френска империя. От избата и кухнята те носят стари вина и превъзходни ястия, които могат да съперничат на тези, предлагани в най-добрите парижки ресторанти.

Ако на президента му хрумне да смени обстановката на разкош и бароково великолепие на Елисейския дворец, той може да избяга в разкоша и бароковото великолепие на други пет официални резиденции, включително шато "Рамбуйе" край Париж и замъка Брегансон до Марсилия, както и кралския павилион в Марли льо Роа близо до Версай, построен от Луи XIV, за да избяга от задушаващия етикет в кралския двор.

В действителност френският държавен глава има правомощия, на които може да завижда всеки диктатор.

Съгласно конституцията на създадената от Шарл дьо Гол Пета република президентът определя отбранителната и външната политика на страната. Той може да разпуска парламента, да назначава и уволнява премиера, да отменя закони, одобрени от законодателната власт и да помилва всеки престъпник.

Парижани и туристите вече могат да посещават градините на Елисейския дворец, възползвайки се от решението на френския президент Франсоа Оланд да ги отвори за посетители за пръв път от XVIII век всяка последна събота от месеца. Досега дворецът и градините около него бяха отворени за посещения само един път годишно, през уикенда по случай Дните на френското наследство през септември.

В градините на Елисейския дворец се влиза през порта от ковано желязо с позлатен петел отгоре - френския национален символ.

Градините са отворени от 12 до 17 часа през последната събота на месеца от октомври до март и от 13 до 17 часа от април до септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във