Банкеръ Daily

Свят

Елена Йончева: ЕС закъсня с позицията си за Афганистан

Българският евродепутат Елена Йончева

Българският евродепутат Елена Йончева, заяви, че следи с тревога и загриженост бързо променящата се ситуация в страната. Според нея Европейският съюз не е реагирал навреме за опасността. 

"Преди повече от два месеца, от името на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП инициирах изработването на резолюция за положението в Афганистан и настъплението на талибаните. Още тогава беше видимо, че изтеглянето на военните сили на САЩ и НАТО от Афганистан ще доведе до огромен дисбаланс в региона и разширавяне на конфликта", коментира Йончева и допълни, че по време на дебат в пленарна зала е предупредила своите колеги, че войната в Афганистан се завръща и талибаните получават все повече контрол.

Тогава Елена Йончева призова Европейския съюз да преосмисли своята политика към страната, като изготви ясна позиция за бъдещи действия. "Ролята на ЕС вече не може да се изразява само в предоставяне на финансова помощ. Необходимо да се превърнем във важен партньор и участник в стабилизацията на региона, фокусирайки се върху оказването на помощ при договарянето на траен мир в Афганистан", заяви тогава тя.

"След като талибаните превзеха столицата Кабул, а признатото от международната общност правителство на практика се  разпадна яснота за бъдещето на Афганистан няма. Ясно е, че талибаните настояват да получат цялата власт. Тези събития са важни и за България, тъй като ескалацията на напрежението може да доведе и до засилване на мигрантските потоци и нова бежанска вълна. Въпрос на време е процесите да се усетят и по нашата граница", коментира още тя.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във