Банкеръ Daily

Свят

Електромобилите завладяват нови територии

Електромобилите пленяват въобръжението вече на всички големи производители на автомобили. Донякъде и принудително. Различни мерки и планове се кроят в страните от Стария континент за зелен преход и намаляване на дела на бензиновите и дизеловите автомобили в следващите години. А някъде се канят и да ги забранят. Това пък принуждава компаниите от автомобилната индустрия  да заделят огромни финансови средства за разработване на електрически возила.

Новини по тази тема идват и от Русия. Страната планира да произвежда по не по-малко от 150 хил. електромобили годишно към 2030 година. Това е съобщил директорът на департамент в Министерството на икономическото развитие Максим Колесников по време на кръгла маса в Съвета на федерацията.

От ведомството отбелязват, че за да получи държавна субсидия (продажната) цена на произвеждания в Русия електромобил трябва да бъде до 2.5 млн. рубли (27 920 евро).

По думите на Колесников, делът на електромобилите в Русия към 2030 година може да достигне 10% от общия обем в производството на транспортни средства.

"Смятаме, че реализацията на концепцията за развитие на производството и използването на електрически транспорт в Русия ще позволи да се създаде в страната един нов високотехнологичен отрасъл и да се произвеждат електромобили с дял не по-малък от 10% от общия обем на производството на транспортни средства към 2030 година", казва Колесников.

По неговите думи, Министерството на икономическото развитие е разработило и изпратило за съгласуване проект на концепция за развитие на производството и изполването на електрически транспорт в страната. Стойността на проекта се оценява на 850 млрд. рубли (над 9.49 млрд. евро), като очакванията са, че от тях 600 млрд. рубли (6.7 млрд. евро) ще дойдат от частни инвестиции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във