Банкеръ Daily

Свят

Екстремни температури от 44 градуса в Гърция

От Съюза на лекарите приканват всички да са изключително внимателни и да не се излагат на слънце. 

Властите в Гърция предупреждават за продължителен период с високи температури до 40 градуса. Причината е  пренос на топли въздушни маси от Северна Африка в Гърция през следващите дни, съобщава АНА-МПА.

Гражданска защита предупреждава, че се очакват много високи температури, които ще достигнат 44 градуса. От Съюза на лекарите приканват всички да са изключително внимателни и да не се излагат на слънце. 

След четвъртък в континенталната част на Гърция се очакват температури до 43 градуса, на островите в Йонийско море - до 38-40 градуса, а в Егейско море и на Додеканезите - 37-38°. Нощните температури също ще бъдат високи - 25-26 градуса. Захлаждане се очаква чак след 3 август.

Заради горещините движението на камиони ще бъде спирано в обедните часове. Пътна полиция приканва да не се пътува по това време на деня. Собственици на фирми, които не могат да осигурят на работниците безопасни температури на работното място,

За опасни жеги съобщават и властите в Сърбия. От вторник  в югоизточната част на страната е в сила "червен код" за екстремно високи температури. Такъв е издаден и в Южна Италия.  

В Южна Европа властите предупреждават за висока опасност от пожари.  На италианския остров Сардиния пожарогасителни самолети от Франция и Гърция подсилиха в понеделник местните самолети, които се бореха с пожари на целия остров, където изгоряха над 4000 хектара гора и над 350 души бяха евакуирани.

В Сицилия избухнаха пожари в близост до град Ериче в западната част на острова.

В Испания, в североизточният регион на Каталуня изгоряха над 1500 хектара гори, а в градчето Санта Колома де Кералт бяха евакуирани десетки домакинства.  Пожарите бяха стабилизирани на 90% в понеделник, съобщиха пожарникарите и властите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във