Банкеръ Daily

Свят

Ексшефът на македонското контраразузнаване получи 12 г. затвор

Сашо Миялков

Бившият директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване (УБК) Сашо Миялков бе осъден днес на 12 години затвор по делото "Таргет-Твърдина", а бившият вътрешен министър Гордана Янкулоска - на 4 години лишаване от свобода, съобщават македонските медии.

Основният наказателен съд в Скопие намери за виновни всички обвиняеми по делото, свързано с масово подслушване и унищожаване на оборудване от УБК. Според обвинителния акт чрез три системи за проследяване на комуникациите в УБК, в периода от 2008 до 2015 г. незаконно са били проследени 4286 телефонни номера без съдебно решение. Прякото и непряко (при подслушване на събеседник) подслушване обхванало около 20 000 граждани.

Бившият началник на кабинета на Сашо Миялков Тони Якимовски получи 6 години. Друг служител на контраразузнаването Владимир Варелов има 2-годишна условна присъда. А двамата избягали в Гърция служители на контраразузнаване Никола Божкоски и Горан Груевски получиха по 15 години затвор. Всички имат право на обжалване пред Апелативния съд.

Общо 130 ощетени от около 20 000 подслушвани са поискали обезщетения за нарушаване на личния им живот. Изслушани са 123 свидетели, а съдът не приел само малка част от предложените от защитата доказателства.

Адвокатът на Сашо Миялков заяви в заключителната си пледоария, че теорията на прокуратурата по делото "Таргет-Твърдина" против неговия клиент е само теория, основаваща се на недоказани предложения. Адвокатите и на другите осъдени изложиха подобни становища. 

Миялков ръководи контраразузнаването от 29 август 2006 г. до 12 май 2015 година. Той се счита и за един от най-богатите хора в страната. Арестуван е за първи път само седмица, след като Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария. От разпространените подслушвани разговори през 2015 година стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и нарежда кой да бъде арестуван и на кого да бъде отнет бизнесът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във