Банкеръ Daily

Борис Джонсън:

Експулсирането на руските дипломати може да е поврат в отношенията с Москва

Масираното експулсиране на руски дипломати от западни страни след отравянето на бивш руски двоен агент във Великобритания може да се окаже повратен момент в отношенията с Русия, заяви днес британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от Франс прес.

Двадесет и четири държави, включително САЩ и 17 страни от Европейския съюз, решиха да изгонят общо 117 руски дипломати като съгласувана ответна мярка на Запада - нещо, което не се е случвало и в Студената война.

"Никога досега толкова страни не са се обединявали, за да експулсират руски дипломати", каза днес Джонсън пред британския в. "Таймс". По-късно пред британския парламент, той приветства "безпрецедентния и твърд международен отговор на безотговорния акт на Русия".

"Смятам, че вчерашните събития може да се окажат повратен момент. Западният съюз взе решителни мерки, партньорите на Обединеното кралство се обединиха срещу безотговорната амбиция на Кремъл", добави министърът.

С експулсирането на 23-ма руски дипломати от Великобритания (на което Москва реагира, като изгони британски дипломати), бе нанесен нов тежък удар на руските разузнавателни служби, на които ще са нужни години да се възстановят, отбеляза Джонсън.

 НАТО реши днес да изгони седем руски дипломати, акредитирани към алианса, съобщи междувременно генералният секретар Йенс Столтенберг.

На трима руски дипломати, които са очаквали одобрение, акредитации няма да бъдат предоставени. Числеността на руската мисия в НАТО се намалява с 10 души - от 30 на 20 служители.

Русия подцени единството на съюзниците, Москва не вярваше в решимостта ни да прилагаме икономическите санкции, коментира Столтенберг. Даваме ясно послание, че поведението на Русия има цена. С тези общи мерки руските възможности за шпионаж ще бъдат ограничени, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във