Банкеръ Daily

Свят

Експерт: Новият коронавирус е опасен колкото обикновения грип

Новият тип коронавирус 2019 - nCoV по степен на опасност е близък до обичайните грипни вируси и досега не е предизвикал в Япония нито едно заболяване с тежки симптоми, съобщи ТАСС.

Оценката е на председателя на Японската асоциация за изучаване на инфекциозните заболявания проф. Кадзухиро Татеда в интервю за в. „Никей“.

„Националният институт по инфекциозни болести изследва този коронавирус, изолиран от организма на заразен човек. Установено бе, че не са протекли никакви генни мутации, предизвикващи инфекциозен и поразяващ потенциал. Новият коронавирус не притежава някаква особена опасност, той е близък до вирусите на обичайния грип“, каза той.

Професорът изразява учудване от големия брой смъртни случаи в Китай вследствие на пневмонии, развити след зараза с коронавируса. "В Япония няма нито един заболял в тежко състояние. Възможно е това да е свързано с разликите в системите на лечение", добавя той.

Проф. Татеда подчертава, че при лечението на заболелите не е необходимо да се носят защитни костюми, които според него въздействат угнетяващо на пациентите.

В Япония официално са потвърдени 23 случая на зараза с коронавируса 2019-nCoV. 10 души бяха диагностицирани и на японски круизен кораб, който е в пристанище Йокохама.

С 65 се увеличиха във вторник жертвите на новия коронавирус в китайската провинция Хубей, достигайки общо 479 смъртни случая, съобщи днес китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Броят на болните в Китай от пневмония, предизвикана от новия коронавирус, надхвърли 23 600 души, а починалите са 491, предадоха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на данни на китайските власти.

По данни на китайски информационен портал, който се позовава на регионалните власти, 846 души са оздравели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във