Банкеръ Daily

Свят

Експериментът "Малорусия"

Александър Захарченко

Ръководителят на намиращата се в Източна Украйна сепаратистка Донецка народна република Александър Захарченко обяви създаването на нова държава - Малорусия, с което предизвика удивлението и на свои, и на чужди. Инициативата не срещна подкрепа нито в близката Луганска народна република, нито в Москва.

Новата държава бе обявена на събрание, на което имаше делегати не само на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, но и на представители на 19 региона на цяла Украйна. Въпреки това събранието бе организирано тихомълком, почти тайно. Правителствен служител от Донецк, цитиран от Газета.ру, сравни случилото се с "гръм от ясно небе" и сподели, че всички са много обезпокоени и че ситуацията напомня 2014 година, когато всичко ставало "по команда, без подготовка и напълно неочаквано". В залата, където било проведено събранието, дори нямало местни журналисти, а само двама представители на руски държавни медии.

"Ние, представителите на бившите региони на "Украйна" (с изключение на Крим) обявяваме учредяването на нова държава, което ще е правоприемник на "Украйна", се казва в приетия документ и се посочва, че новото формирование ще се нарича Малорусия, тъй като самото име "Украйна" се е дискредитирало. В декларацията се посочва, че Малорусия ще е многонационална държава, като държавни езици ще са "малоруският" и руският, като за украински език се се споменава. Що се отнася до столицата на новата държава, тя трябва да е Донецк, а на Киев се отрежда ролята на "културно-исторически център". Знамето на Малорусия ще е пряпорецът на хетмана Богдан Хмелницки.

В декларацията е определена и икономическата ориентация на новата страна. Според нея тя трябва да бъде "мост между Изтока и Запада" и ще се ориентира към влизане в Общността на независимите държави и Евразийската икономическа общност.

Кой ще ръководи новата държава, още не е известно, но за сметка на това в декларацията са изредени представители на редица региони на Украйна, включително и на най-западните и антируски настроени Лвовска и Волинска области.

Украинският президент Петро Порошенко реагира, като написа в социалните мрежи, че по всичко личи настъпването на края на проруските сепаратисти. Той посочи, че както изглежда, предишния проект "Новорусия" се е провалил и сега някои заиграват с ново име - Малорусия. Украйна ще възстанови суверенитета си над Донбас и Крим, изрази увереността си той.

Германското правителство, което е един от гарантите на мирните договорености от Минск, осъди изявлението на Захарченко, като посочи, че той няма право да говори от името на тази част на Украйна, и призова Москва да не признава новото държавно образувание. Франция също поиска от Русия да осъди инициативата на Донецк.

След известно колебание Москва се дистанцира от случилото. Думите на Александър Захарченко за създаване на нова държава под името Малорусия са неговата лична инициатива, заяви прессекретарят на руския президент Путин Дмитрий Песков. Песков подчерта, че Москва е научила новината от медиите. "Оставаме ангажирани със споразуменията от Минск", каза говорителят на руския президент.

Най-странното е, че дори другата сепаратистка република в Източна Украйна - Луганската, която обикновено действа в координация с Донецк и чиято роля в обявяването на новата държава би трябвало да е централна, също се дистанцира. Председателят на нейния народен съвет Владимир Дегтяренко заяви, че целесъобразността на създаването на Малорусия "предизвиква големи съмнения" и информира, че Луганската народна република не е изпращала делегати в Донецк и дори не е била уведомена за провеждането на "това мероприятие". Дегтяренко специално подчерта, че Луганск се придържа към Минските споразумения.

След всичко това възниква въпросът - какво и най-вече кой стои зад инициативата на Захарченко? Оригинална трактовка даде близкият до Кремъл блогър Алексей Чеснаков. Проектът "Малорусия" е издигнат от писатели и блогъри и в самото ръководство на републиката го смятат за несериозен. Така че това е един по-скоро литературен, а не политически проект, и няма никакво отношение към реалната политика, коментира той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във