Банкеръ Daily

Свят

Екоактивисти причиниха на "Сикстинската мадона" и галерията щети за 12 000 евро

Германската полиция обискира апартаментите на двама екологични активисти от Letzte Generation в Лайпциг, които се залепиха върху картината „Сикстинската Мадона“ от италианския художник Рафаело на 23 август в Дрезден.

Според оценките от експертите на държавните художествени колекции в Дрезден щетите, причинени от екоактивистите на позлатената рамка на ренесансовия шедьовър, са 5000 евро. В допълнение, принудителното затваряне на художествената галерия е довело до загуба на приходи в размер на 7000 евро. „Така общата стойност на щетите е между 10 000 до 12 000 евро“, цитира вестникът изявление на саксонското вътрешно министерство.

От Letzte Generation призовават за по-решителна борба срещу изменението на климата на планетата и обещават да продължат протестите. Активисти на движението преди това вече напръскаха с боя фасадите на сгради, в които се помещават централите на партиите от управляващата коалиция в Германия - Свободна демократическа партия, Социалдемократическата партия и Зелената партия.

На 31 октомври двама екоактивисти пък се качиха върху пътни знаци над аутобана A100 в Берлин, парализирайки движението в неговия участък. Задръстванията доведоха до забавянето на линейката и смъртта на човек, участник в катастрофа.

„Сикстинската мадона“ е картина на Рафаело Санцио и една от най-известните произведения на италианския ренесанс. Днес се намира в галерията на старите майстори в бароковия дворец "Цвингер" в Дрезден, Германия. Това става след като през 1754 година е закупена от крал Август III, който по това време е и курфюрст на Саксония.

Огромното платно с размери 265х196 см е създадено от Рафаело за олтара на църквата на манастира свети Сикст II в Пиаченца по поръчка на папа Юлий II. Има предположение, че тя е нарисувана през 1512 до 1513 години в чест на победата над французите по време на италианските войни. Потвърждение за това че картината е предназначена за църквата е, че на нея са изобразени светите Сикст II и Варвара, които са нейни покровители. Размерите съвпадат с централната част на аспидата на църквата, където може да служи за замяна на отсъстващия прозорец.

Картината, която е била слабо известна до средата на XVIII век, тъй като се намира в тази провинциална църква, е закупена след продължителни преговори от саксонския курфюрст Август III, който и получава разрешение от Бенедикт XIV да я отнесе в Дрезден. Там тя става скоро основната творба в колекцията на Август III и получава широка известност в Европа.

През 2012 година в Дрезден е отбелязана със специална изложба 500-годишнината от създаването на творбата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във