Банкеръ Daily

Свят

Екоактивисти отново блокираха Лондон

Групата "Бунт срещу унищожението" за шести пореден ден блокира днес движението из лондонските улици с искане да се обяви "извънредно положение в екологията" и демонстрира решимост независимо от арестите - над 700 от понеделник насам, предаде Франс прес.

Активисти на британската организация блокираха моста "Ватерло" в центъра на Лондон, седнали в поза лотос на платното, превърнато частично в градина.

Заради "присъствие на демонстранти" бяха блокирани още три оживени места в столицата - Площадът на парламента, кръстовището "Оксфорд съркъс" и Мраморната арка в североизточния край на Хайд парк, казаха транспортните власти в Лондон. 

"Бунт срещу унищожението" се обърна чрез Туитър директно към премиера консерватор Тереза Мей: "Знаем, че не правите достатъчно (за климата). Знаете, че не правите достатъчно по въпроса. Нека тогава поговорим на тази тема".

В проявите си за великденския уикенд движението е предвидило различни игри и други дейности в зоните, които ще окупира: йога, масажи, беседи, концерти и т. н.
Действията на "Бунт срещу унищожението" доведоха до 715 ареста от началото на седмицата, а 28 души се разследват, заяви за АФП лондонската полиция.

Броят на задържаните е създал "логистичен проблем (. . .) с пространството в килиите", а протестните прояви отклоняват полицейските служители от другите им задачи, заяви в комюнике Скотланд ярд.

Лондонската полиция обърна внимание и върху един "необичаен факт" - "желанието на участниците да бъдат арестувани и неоказването на съпротива". Това е пример за начина, по който действа движението, пропагандиращо ненасилственото гражданско неподчинение, посочва АФП.

Природозащитната група настоява британското правителство да обяви извънредно положение по отношение на климата и околната среда, да сложи край на въглеродните емисии до 2025 г. и да свика "гражданско събрание", което да взема решения във връзка с климатичните промени, припомня агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във