Банкеръ Daily

Свят

Екоактивисти блокират централни площади в Лондон и Берлин

Групи от активисти на борбата с климатичните промени вече втори ден окупират два от най-известните лондонски площади в Лондон, а междувременно полицията арестува над 300 души и отвори два моста, блокирани от вчера, предаде ДПА.

Представителни групи на екодвижението "Бунт срещу унищожението" от различни краища на Великобритания, към които се присъединиха "Бунт за глобална справедливост" и други групировки, днес отново затвориха за движение площада "Трафалгар" и площада пред парламента, където от снощи останаха групи активисти. Според столичното полицейско управление до полунощ са били арестувани 319 протестиращи.

Цяла нощ на много места в центъра на Лондон имаше дежурни полицаи. "В ход е 24-часов план за полицейско присъствие", съобщи на сайта си полицията.

Днес двата най-оживените моста на Темза - Ламбет и Уестминстър, бяха отворени за движение, след като вчера протестиращите наложиха тяхното затваряне.

Движението "Бунт срещу унищожението", заело друга от протестните площадки в града - района Милбанк, недалече от парламента, призова привържениците си да донесат още храна и палатки, за да бъдат заменени конфискуваните от полицията снощи.

Премиерът Борис Джонсън, който снощи присъства на представянето на нова биографична книга за неговата предшественичка Маргарет Тачър, се изказа доста неласкаво за протестиращите екоактивисти, като ги нарече "миризливи хора", чиито лагери замърсяват улиците и площадите. От Даунинг стрийт призоваха полицията да възприеме твърд подход срещу протестиращите, които пречат на останалите и да използва цялата сила на закона.

В отговор една от демонстрантките - Даяна Джоунс от южното английско графство Съсекс, каза пред Ройтерс: "Ние сме обикновени хора, които се опитват да изразят дълбокото си разочарование от мудните действия за борба с климатичните промени, от това, че правителствата практически не ни чуват и не вземат мерки с размаха, който ситуацията изисква".

Протести в рамките на започналата двуседмична глобална протестна акция на "Бунт срещу унищожението" имаше на много места по света. Полицията в Берлин трябваше да се намеси и да разчисти култовия площад "Потсдамер плац" в центъра на германската столица, окупиран вчера от около 2000 екоактивисти, предаде ДПА. Повечето демонстранти се подчиниха на полицейската заповед да напуснат площада, но някои трябваше да бъдат отведени насила. Въпреки това около 150 останаха да нощуват на площада, а 50-ина все още окупираха уличното платно тази сутрин. Полицията трябваше да използва металорезачки, за да пререже веригите, с които някои от тях се бяха завързали, и да разруши издигнатите от тях дървени къщички на улицата.

Същевременно полицията започна преговори с лидери на движението как да се процедира с друга група протестиращи край Колоната на победата в центъра на парка "Тиргартен". Вчера големият кръгов площад там, където се събират пет големи булеварда, бе окупирана от 100 екоактивисти, които блокираха движението. Половината от тях все още бяха там тази сутрин.

"Бунт срещу унищожението" е планирало акции за блокиране на движението в Берлин в продължение на цялата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във