Банкеръ Daily

Свят

Екипът на МААЕ е в Украйна и пътува към АЕЦ "Запорожие"

Володимир Зеленски и Рафаел Гроси (УКРИНФОРМ)

Екипът на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) е на път за ядрената централа "Запорожие", която е мишена на обстрел от няколко седмици. Това съобщи Рафаел Гроси, ръководителят на МААЕ и ръководител на настоящата мисия на агенцията в Украйна.

"Най-после след няколко месеца на усилия се движим напред. МААЕ се отправя към вътрешността на ядрената централа "Запорожие", която е най-голямата в Европа", заяви Гроси пред журналисти в Киев, точно преди делегацията, водена от него, да се отправи към централата.

Обектът е окупиран от руската армия от началото на март.

"Осъзнавам напълно важността на този момент, но ние сме готови. МААЕ е готова. Ние ще направи равносметка след края на мисията ни. Ще прекараме няколко дни там", заяви Гроси.

Вчера делегацията се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. По този повод Зеленски каза, че международната общност трябва да постигне от Русия незабавно демилитаризиране на централата. Според него това налага изтеглянето на всички руски военни с техните експлозиви и оръжия от обекта.

"Надяваме се делегацията на МААЕ, предвождана от генералния директор на агенцията Рафаел Гроси, да си проправи път през коридорите за сигурност, да достигне до централата и да направи така, че да бъдат избегнати едни опасности, които са от световен мащаб", изтъква Зеленски на видеозапис от срещата, публикуван от украинското президентство.

"Това е един от въпросите от първостепенно значение за сигурността на Украйна и целия свят", каза още Зеленски.

Международната общност трябва да принуди Русия "незабавно да демилитаризира централата, да изтегли всичките си сили, оръжия и експлозиви оттам, както и да върне мощностите под украински контрол, като бъде създадена демилитаризирана зона около тях", подчерта украинският президент.

Запорожката АЕЦ е една от четирите украински ядрени централи и е най-голямата в цяла Европа. Всеки един от нейните шест реактора е с капацитет от хиляда мегавата. Руските сили установиха контрол върху централата през март, малко след началото на офанзивата си в Украйна. Районът на атомната централа беше многократно обстрелван, като двете страни си разменят взаимни обвинения за това.

Миналата седмица централата беше изключена за кратко от украинската електропреносна мрежа за първи път, откакто съществува, вследствие на повредени електропроводи.

Русия и  Украйна си разменят обвинения, че обстрелват централата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във