Банкеръ Daily

Свят

Екипажът на "Спейс Екс" пътува към Земята

Централата на "Спейс Екс"

Космическият кораб "Дракон", собственост на частната компания "Спейс Екс", с двама астронавти на борда, се е откачил от Международната космическа станция и се очаква да се приводни в Мексиканския залив в неделя следобед, съобщават световните агенции.
Тази мисия в Космоса ще остане в историята с няколко събития. 

На 30 май тази година компанията на Илон Мъск изведе в Космоса астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен на борда на пилотирания от тях космически кораб "Дракон". А това бе първото изстрелване на астронавти на НАСА от американска територия от близо десетилетие. Това е и първа мисия, с която частна компания изпраща хора в орбита.

Няколко часа преди затварянето на люковете Хърли и Бенкен се сбогуваха с екипажа на МКС, в който са американският астронавт Крис Касиди и руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер. "Не ни се иска да ги пускаме да си тръгват, но ние сме въодушевени от откриващите се възможности за международната космическа програма - изпращането и връщането на хораот МКС с помощта на Crew Dragon", казва Касиди. Той е предал на Хърли флагът на САЩ, който се е намирал на борда на станцията от момента на завършването на програмата за използване на корабите за многократно използванеSpace Shuttle преди повече от девет години.

Хърли и Бенкен са откачили кораба от Международната космическа станция в 19.35 ч. в събота. Очаква се тяхното пътуване до Земята да отнеме около 19 часа и те да се приводнят край бреговете на Флорида в 14.41 часа. 

За пръв път от 45 години астронавти ще се приводнят след космическа мисия.
Компанията "Спейс Екс" планира следваща мисия до Международната космическа станция през септември. 

 

За първи път НАСА използва частна компания, за да изведе екипаж в орбита

Американската авио-космическа корпорация Space Exploration Technologies Corporation, известна като "Спейс Екс" (SpaceX), е базирана в Хоторн, Калифорния. Тя е основана и финансирана от южноафриканския милиардер и предприемач Илон Мъск - един от съоснователите на системата за разплащания PayPal и главен изпълнителен директор на Tesla Inc. - американската компания от Силициевата долина, ориентирана към производството на електромобили и към решения за съхранение на енергията. Наречена така е в чест на световноизвестния електротехник и физик Никола Тесла.

Компанията "Спейс Екс" разработва ракети-носители, ракетни двигатели, космически апарати и други космически системи. Тя е избрана от НАСА по програмата за комерсиални логистични  услуги до Международната космическа станция.

Историята на "Спейс Екс" започва, когато Илон Мъск решава да изпрати частен космически апарат на Марс, но като разбира колко ще струва изстрелването, решава да създаде собствена космическа компания, която да направи революция при космическите полети в технологично и ценово отношение. "Спейс Екс" е основана през 2002 г., в която Мъск инвестира 100 млн. долара. Впоследствие компанията е избрана от НАСА и получава субсидия в размер на 278 млн. долара, за да разработи безпилотна система за доставка на товари до Международната космическа станция.

Първият полет с екипаж (последният е бил през далечната 2011 година) до Международната космическа станция беше предвиден за 27 май 2020 година, но беше отложен заради лошо време.

Вторият опит за изстрелване направи екипът на SpaceX и NASA на 30 май 2020 година, и изведе успешно в орбита космически кораб от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида с двамата астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен на борда. Ракетата носител "Фалкон 9" се завърна успешно на Земята, а екипажът на капсулата "Дракон" продължи пътя си към Международната космеческа станция. 

Това е първият път, в който американската агенция за космически изследвания използва частна компания, за да транспортира екипаж в орбита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във