Банкеръ Daily

Свят

Екатерина Захариева: Страните от Западни Балкани не са заден двор на Европа

Страните от Западни Балкани не са заден двор на Европа, те са част от нея, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес по време на съвместна пресконференция с върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини след края на неформалната среща на министрите на външните работи "Гимних" в НДК.

Захариева посочи, че не е от интерес нито за страните от Западните Балкани, нито за ЕС да имаме страни, изолирани от процеса на европейската интеграция.

Българският външен министър коментира, че стратегията дава шанс на всички държави и се очаква през април да излезе доклада по отношение на всяка една от страните. Надяваме се през юни, на съвет, да се вземе решение за започване на преговори със Скопие и Тирана, посочи Захариева и допълни, че е обнадеждена от дебатите и мисли, че има голям шанс това да се случи. 

Всички са обединени към общата цел в подкрепа на усилията, които полагаме съвместно с българското председателство, за да се гарантира перспектива и общо бъдеще в рамките на ЕС за нашите партньори в региона, заяви Върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини на съвместната пресконференция с Екатерина Захариева. 

Тя отбеляза, че стратегията за Западните Балкани се отнася до целия регион, не създава различни категории и различни очаквания към регионалните партньори.

Тя отбеляза, че е имало основни теми във вчерашния дневен ред, а днес са обменени и идеи с държавите кандидатки. Могерини определи като много ползотворна обмяната на мнения по общите усилия за преодоляване на предизвикателствата пред които сме изправени в сферата на сигурността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във