Банкеръ Daily

Свят

Екатерина Захариева ще участва в Съвета "Външни работи" в Брюксел

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Брюксел за участие в Съвета "Външни работи", съобщиха от пресцентъра на външното министерство.

Сред въпросите, които външните министри от Европейския съюз ще дискутират, са отношенията между ЕС и Африка предвид предстоящата през следващата година Среща на върха между ЕС и Африканския съюз. Политиката към Африка е сред приоритетите на новата Европейска комисия. Отношенията с Африка ще бъдат обсъдени и на предстоящия на 12-13 декември Европейски съвет в Брюксел.

Африканският съюз е международна организация, обединяваща 55 държави от Африка. Основана на 9 юли 2002 година, тя е правоприемник на Организацията за африканско единство. Сред основните цели на Африканския съюз са политическата и обществено-икономическа интеграция на континента, изготвянето на общи позиции на африканските държави на международната сцена и поддържането на мира и политическата стабилност. Организацията неколкократно изпраща свои военни контингенти в различни африкански страни - Бурунди, Судан, Сомалия. Най-важните решения на съюза се взимат от Събранието на Африканския съюз, среща на държавните и правителствени ръководители на членуващите страни, провеждана два пъти в годината. Седалището на секретариата на Комисията на Африканския съюз се намира в Адис Абеба, столицата на Етиопия.

В дневния ред на заседанието на Съвета "Външни работи" е и темата за защита правата на човека.

Този Съвет "Външни работи" ще бъде първи за новия Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел. Очаква се в рамките на работен обяд на министрите той да представи своите приоритети в сферата на общата външна политика и политиката за сигурност.

Екатерина Захариева ще участва и в неформална работна закуска на външните министри от ЕС с министрите на външните работи на Република Северна Македония и на Република Албания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във