Банкеръ Daily

Свят

ЕК защити решението на Макрон за ваксинационните пропуски

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи решението на Франция за въвеждане на ваксинационни пропуски, които ще заменят познатите досега сертификати за ваксинирани, преболедували и изследвани за коронавирус. Подобна стъпка е в правомощията на властите, заяви Фон дер Лайен на съвместна пресконференция в Париж с президента на Франция Еманюел Макрон, предаде БТА.

Пандемията дава повод за разговор за смисъла на свободата и за отговорността, която тя носи. Ваксинационният пропуск е вид защита от тези, които не са ваксинирани, обобщи председателят на ЕК. Тя съобщи, че близо 70 на сто от цялото население на ЕС вече е имунизирано срещу вируса.

Да бъдеш гражданин носи права и задължения, обясни Макрон. Свободата на неваксинираните свършва там, където започва да засяга свободата и живота на останалите, добави той. Не подкрепям призивите неваксинираните да не бъдат лекувани, допълни френският президент.

Френският президент изрази очакване до юли по време на френското председателство на Съвета на ЕС да се отчете напредък по подготовката на законопроектите, свързани с прехода към по-чиста икономика и с охраната на външните граници, с цифровизацията и осигуряването на достойно заплащане на труда. Държавният глава не спомена въпроса с Балканите сред най-важните теми за председателството.

Макрон подкрепи преговорите между Москва и Вашингтон, и съобщи, че в следващите дни отново ще разговаря с руския президент Владимир Путин. По повод обстановката в Казахстан Фон дер Лайен заяви, че ЕС следи събитията с голяма тревога и е готов да помогне, с каквото може. Правата и сигурността на гражданите трябва да бъдат опазени, призова председателят на Еврокомисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във