Банкеръ Daily

Свят

ЕК започна наказателна процедура срещу Полша

Започва процедура за нарушение срещу Полша във връзка със закона за Върховния съд. Полското правителство ще разполага с един месец, за да отговори на официалното уведомително писмо на Комисията, съобщиха от институцията. 

Текстовете в полското законодателство предвиждат, че още на 3 юли 27, или повече от една трета от 72-те съдии от Върховния съд, могат да бъдат принудени да се пенсионират, защото се намалява пенсионната възраст на съдиите от институцията от 70 на 65 години. Тази мярка се прилага и по отношение на първия председател на Върховния съд, чийто 6-годишен мандат се прекратява преждевременно. Съгласно закона на настоящите съдии е предоставена възможност да декларират волята си за удължаване на периода, през който могат да заемат длъжността си, от президента. Той може да разреши удължаване на този период с три години, след което може да разреши още едно удължаване с три години. Не са установени критерии, въз основа на които президентът да вземе своето решение, и няма възможност за съдебен контрол на това решение.

Позицията на Еврокомисията е, че тези мерки подкопават принципа на независимост на съдебната власт, включително несменяемостта на съдиите, и Полша нарушава задълженията си по Договора за Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във