Банкеръ Daily

Свят

ЕК заплаши „АстраЗенека“ със забрана за износ на ваксината ѝ извън ЕС

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен открито заплаши компанията „АстраЗенека“ със забрана на износа на ваксината ѝ извън Европейския съюз заради намалението на съгласуваните доставки на препарата в страните членки, съобщава ТАСС.

„Имаме възможност да забраним планирания износ от компанията. Това е сигнал към „АстраЗенека“: първо изпълняваш договора си с Европа, преди да започнеш да доставяш и в други страни“, казва Фон дер Лайен в публикувано днес интервю за медийната група „Функе“.

През първото тримесечие на тази година компанията е доставила в ЕС едва 30% от съгласуваните количества ваксина срещу коронавируса.

Ваксинацията в Европа все още върви много бавно. 

Това е причината председателката на Европейската комисия да отправи предупреждението да не се бърза с планирането на летните отпуски тази година предвид развитието на пандемията от Covid-19. „Все още е твърде рано да се водят дискусии за лятото. Засега сме в много сложна ситуация, когато много бързо се разпространяват по-агресивни варианти на коронавируса, а в някои страни от ЕС започва и трета вълна на пандемията“, подчертава фон дер Лайен. Тя смята, че е много важно еще по-активно да се провежда ваксинацията на хората в Европа. Паралелно с това се подготвят за лятото и сертификати, с които да се уеднаквят правилата, улеснявайки свободното движение в рамките на ЕС за всички. "После ще видим", отбелязва председателката на Европейската комисия.

Припомняме, че няколко европейски страни временно се отказаха от използването на ваксината на AstraZeneca във връзка със случаите на тромбоза след ваксинация с нея.

Разработчикът на препарата, а също така Световната здравна  организация, Европейската агенция по лекарствата (EMA) и регулаторите на Великобритания и Нидерландия потвърдиха сигурността на ваксината.

По-рано  прессекретарят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че САЩ ще предоставят на съседните страни - Канада и Мексико, 4 млн. дози от ваксината на AstraZenecа от излишъка, който има в  страната. Двете държави се обърнаха към САЩ след като The New York Times съобщиза десетки милиона дози в заводите на AstraZeneca и нейните партньори в САЩ. Ваксина на AstraZeneca още не е одобрена за използване в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във