Банкеръ Daily

Свят

ЕК за Брексит: Топката е в британското поле

Досега не са постигнати решения по първата част от преговорите между Европейската комисия и Лондон по въпроса с напускането на Великобритания. Топката е изцяло в британското поле, за да се постигнат решения, заяви днес говорител на ЕК.

Така говорителят непряко коментира изразените открито от британския премиер Тереза Мей очаквания, че сега на ход е ЕС, след като тя е направила отстъпки в британските преговорни позиции с речта си във Флоренция. Говорителят отбеляза, че в четвъртък на пресконференция ще бъде отчетен ходът от започващия днес пети кръг преговори с Лондон.

По повод отсъствието от преговорите на ръководителя на британския екип Дейвид Дейвис представителят на ЕК отбеляза, че комисията е "денонощно на разположение". Британски медии съобщиха по-рано, че Дейвис ще се появи в Брюксел едва в четвъртък, за пресконференцията. 

Преговорите между комисията и Великобритания са разделени на две, като в първата част следва да бъдат постигнати договорености за правата на гражданите, бюджетните задължения и границата с Ирландия. Едва след решаването на тези въпроси ЕС е готов да започне разговор за отношенията с Лондон след напускането на Великобритания през 2019 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във