Банкеръ Daily

Свят

ЕК съди Полша за нарушения на правата на съдиите

От Еврокомисията казват, че председателят на Дисциплинарната камара продължава да назначава първоинстанционни дисциплинарни съдилища, които да разглеждат дисциплинарни дела на обикновени съдии.

Европейската комисия заведе дело срещу Полша в Европейския съд във вторник с искане Варшава да плати глоба,  защото е приела закон, който нарушава независимостта на съдебната власт. Варшава категорично отказа да го отмени, въпреки че ЕК многократно настоя. 

Според Брюксел Полша е заявила намерението да разформирова Дисциплинарната камара, в сегашния ѝ вид, но не е предоставила допълнителни подробности. Дисциплинарната камара за съдиите е една от съдебните реформи, които управляващата партия въведе през последните години и които бяха остро осъдени от Брюксел, защото подкопават независимостта на съдебната система.

От Еврокомисията казват, че председателят на Дисциплинарната камара продължава да назначава първоинстанционни дисциплинарни съдилища, които да разглеждат дисциплинарни дела на обикновени съдии. Ако Комисията установи, че отговорът на Полша на официалното уведомително писмо не е задоволителен, тя ще може още веднъж да заведе дело срещу страната.

„Европейската комисия реши да обжалва пред Европейския съд  и настоява Полша да бъде глобена. Варшава трябва да изпълни решението на Европейския съд за работата на дисциплинарната камара.“, се казва в изявлението.

Размерът на дневната глоба, която Варшава ще трябва да плати, ще се определи от съда.

"Решението на Европейската комисия е свързано с действията на полските власти, които продължават да подкопават независимостта на полската съдебна система“, заяви Адалберт Янс, представител на Европейската комисия, на брифинг в Брюксел.

"Винаги съм казвал, че Комисията няма да се поколебае да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира пълното прилагане на законодателството на ЕС. През юли Съдът на ЕС постанови две ключови решения за защита на съдебната независимост в Полша. От съществено значение е Полша да се съобрази изцяло с тези решения. Ето защо Комисията, като пазител на договорите, предприема действия днес", коментира еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Полския правосъден министър Збигнев Жобро, който управлява „Обединена Полша“, един от двамата по-малки коалиционни партньори на „Право и справедливост“, заяви, че Полша не трябва да се огъва под натиска на ЕС и обвини съюза в изнудване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във