Банкеръ Daily

Свят

ЕК: Страните сами да решат дали да ваксинират с трета доза

На 2 август Германия обяви, че ще започне да предлага  трета (бустерна) доза срещу ковид от септември.

Страните от Европейския съюз сами да  решат дали да ваксинират с трета доза  Решенията за реваксинация ще се вземат не от Брюксел, а от правителствата, обяви на брифинг в Брюксел представителят на Европейската комисия Ариана Подеста. 

„Въпросът дали да се използва допълнителна, трета доза, която повишава имунитета, е от компетентността на държавите-членки на ЕС. Ние винаги подкрепяме решения въз основа на научни доказателства, като вземаме предвид становището на Европейската агенция по лекарствата “, подчерта Подеста и допълни,  че ЕК ще предостави на държавите блока достъп до необходимите  ваксини за реваксинация.

На 2 август Германия обяви, че ще започне да предлага  трета (бустерна) доза срещу ковид от септември и ще улесни имунизирането на деца от 12 до 17 години. Съобщението дойде на фона на опасенията за разпространението на варианта Делта.

Здравният министър Йенс Шпан и неговите колеги от 16-те провинции в страната се съгласиха след разговори, че възрастните хора и уязвимите групи трябва да получат бустерна ваксина, като се позоваха на опасенията за “намален или бързо намаляващ имунен отговор“ сред някои групи.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус призова в сряда  за мораториум в поставянето на допълнителни дози от ваксини срещу ковид поне до края на септември. 

Според него това е необходимо, за да може да бъдат ваксинирани поне десет процента от жителите на всяка страна по света, каквато е целта на СЗО.

Мораториумът ще позволи изпращането на повече ваксини в страните с ниски доходи, в които има недостиг, изтъкна на пресконференция Гебрейесус.

При изцяло ваксинираните срещу коронавируса хора има тройно по-малък риск да дадат положителна проба за COVID-19 в сравнение с неваксинираните. Това сочат последните резултати от обширно проучване в Англия.  Данните от изследването на лондонския Империъл колидж и на маркетинговата компания "Ипсос Ем Оу Ар Ай", осъществено от 24 юни до 12 юли сред повече от 98 000 доброволци, показват също, че преминалите пълен ваксинационен цикъл е по-малко вероятно да разпространяват вируса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във