Банкеръ Daily

Свят

ЕК: Страните от ЕС сами да си поделят допълнителните ваксини

Държавите от ЕС трябва сами да намерят решение как да се разпределят десетте милиона допълнителни дози от ваксината срещу COVID на "Пфайзер", заяви днес говорител на Европейската комисия. Снощи Европейският съвет реши въпросът да бъде обсъден от посланиците на държавите от ЕС.

Говорителят не посочи срок, в който се очаква това решение. Той съобщи, че комисията е във връзка с властите в Делхи заради решението на Индия временно да прекрати износа на произвежданите там ваксини.

По неговите думи предстои всеки момент Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да издаде разрешение за използване на ваксините на "АстраЗенека", произведени в завод в Холандия, който досега не бе одобрен. Близо 30 милиона дози от този завод бяха открити наскоро в склад край Рим, а снощи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен уточни, че те са изготвени със съставки, внесени от Китай и Южна Корея.

Говорителят отбеляза, че държавите от ЕС имат отговорността да уговорят с производителите на ваксини какви количества по европейските квоти желаят да получат, кога и къде. Той добави, че от днес са в сила допълнителните ограничения за износ на ваксини от ЕС. По неговите думи тези ограничения ще действат за шест месеца и може да бъдат удължени с допълнително решение на европейските държави.

Той поясни, че производителите следва да подават исканията за износ до държавата, където са произведени съставките или готовите ваксини. Решенията се взимат съвместно от държавите и ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във