Банкеръ Daily

Свят

ЕК ще защитава европейските интереси от новите санкции на САЩ срещу Русия

Европейската комисия ще предприеме действия, за да защити интересите на ЕС, ако бъдат засегнати от новите американски санкции срещу Русия. 

"Ако нашите опасения не бъдат взети взети предвид, сме готови до няколко дни да предприемем съответни действия. Американският законопроект може да има непреднамерен ефект, който да засегне интересите на ЕС в областта на енергийната сигурност. Америка на първо място не може да означава, че интересите на Европа са на последно", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в комюнике, цитирано от ДПА.

Във вторник долната камара на американския Конгрес гласува затягане на икономическите санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Мнозинството, което включва представители и на републиканците, и на демократите, взе решението въпреки възраженията на президента Доналд Тръмп. Към момента от Белия дом заявяват, че държавният глава не е решил дали да подпише мярката и тя първо ще бъде проучена.

Общо осем енергийни проекта, в които участват европейски компании, ще бъдат засегнати, ако САЩ приемат нови санкции срещу Русия, съобщи  онлайн изданието EurActiv.com.

Става въпрос за Baltic Liquiefied Natural Gas – проектът за завод за производство на втечнен газ във Финския залив на Shell и Газпром, газопроводът „Син поток“ на Eni и Газпром, тръбопроводът СРС на Shell, Eni и Роснефт, „Северен поток 1“, в който участват няколко европейски компании и Газпром, „Северен поток 2“ в същата конфигурация, проектът Сахалин-2 на Shell и Газпром, проектът Шах-Дениз и Южнокавгазкият газопровод на ВР и Лукойл и разработването на находището Зохр, което е проект на ВР, Eni и Роснефт.

Твърде вероятно е новите американски санкции да срещнат противници и в ЕС. Причината е, че те могат да доведат до глоби за европейски компании, които партнират на руската държавна "Газпром" при строежа на газопроводи като "Северен поток-2".


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във