Банкеръ Daily

Свят

ЕК ще съди Лондон заради отказа да изпрати еврокомисар

Европейската комисия завежда наказателна процедура срещу Великобритания, защото отказа да предложи еврокомисар. По-рано британското правителство изпрати писмо до новоизбраната председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което я информира, че няма да номинира британски комисар преди изборите в Обединеното кралство на 12 декември.

"С отказа си Великобритания нарушава задълженията по договора за ЕС. Британските власти имат срок до 22 ноември да изпратят комисар. Налага се срокът да бъде толкова кратък заради нуждата новата ЕК да встъпи в длъжност възможно най-скоро. Ако до седмица британските власти не изпратят отговор, или ако отговорът не е задоволителен, комисията ще продължи със следващите стъпки по наказателната процедура.", се казва в писмо от Комисията до правителството на премиера Борис Джонсън.

Основният аргумент на Брюксел е, че британските власти не са спазили задължението си да не оправдават с пречки в национално законодателство неизпълнението на европейските правила. Отхърля се оправданието на Джонсън, че не предлага еврокомисар заради очакваните предсрочни избори. 

Великобритания е задължена да номинира кандидат за еврокомисар, докато е членка на блока, но в миналото е имало няколко случая, когато ЕС е функционирал с по-малко представители. Пречката, създадена от отказа на Лондон да посочи еврокомисар, може да се преодолее с решение на останалите 27 държави членки да не се прилагат сегашните правила, но дори и тогава остават рисковете от съдебно оспорване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във