Банкеръ Daily

Свят

ЕК ще разследва Фейсбук за господстващо положение на пазара

Маргрете Вестагер

Европейският съюз и Великобритания започнаха две отделни разследвания срещу американския гигант Фейсбук заради съмнения, че социалната мрежа използва данните на потребителите, за да се конкурира по нечестен нaчин на пазара на дигитална реклама, съобщи Ройтерс. 

Европейската комисия и британският антимонополен орган посочиха, че ще разследват компанията дали злоупотребява с данните, събрани от близо 7 млн. фирми, които рекламират чрез Marketplace платформата на технологичния гигант.

Това е първата подобна процедура на Еврокомисията срещу Фейсбук и е част от по-мащабните усилия на комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер да пресече практиките на големите американски интернет компании. Вестагер е наложила глоби за над 8 млрд. евро на Гугъл досега, като освен това разследва дейностите и на Амазон и Епъл.  

Фейсбук се използва от близо 3 милиарда души дневно, а почти 7 милиона фирми рекламират там. 

"Платформата събира големи масиви от данни за активността на потребители в нейната социална мрежа и извън нея, което й позволява да се прицели в специфични клиентски групи. Ще направим подробна проверка дали тези данни дават на компанията неправомерно конкурентно предимство най-вече в сектора на онлайн тематичната реклама, където хората купуват и продават всеки ден и където Фейсбук се конкурира с компании, от които събира данни. В днешната цифрова икономика данните не трябва да бъдат използвани по начин, изкривяващ конкуренцията“, коментира Вестагер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във