Банкеръ Daily

Свят

ЕК ще работи за споразумение без предпазен механизъм по Брексит

Маргаритис Схинас

Европейската комисия ще положи всички усилия за постигане на споразумение, в което да бъде заместен т.нар. "предпазен механизъм" по Брексит. Това каза говорителят на ЕК Маргаритис Схинас, цитиран от БНР.

На въпрос за проведения през уикенда телефонен разговор между председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей Схинас отговори:

"Комисията предложи допълнителни гаранции, че защитният механизъм, в случай че бъде използван, ще се прилага временно. Ние поехме ангажимент да се постараем максимално, за да намерим споразумение, в което той да бъде заместен. Готови сме да започнем последователна работа за алтернативно урегулиране по време на преходния период. Оставаме отворени и в готовност да се срещнем с британски преговарящи по всяко време. Готови сме да ратифицираме сделката преди 29 март. Сега е ред на Камарата на общините да вземе важния набор от решения тази седмица". 

Схинас уточни, че Юнкер и Мей са направили преглед на извършената работа на техническо равнище през уикенда. Той добави, че не се предвиждат по-нататъшни срещи на политическо ниво, но страните ще останат в близък контакт през тази седмица.

Схинас отказа да коментира публикациите, че данните, подадени от Великобритания в Шенгенската информационна система, могат да бъдат изтрити в случай на Брексит без сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във