Банкеръ Daily

Свят

ЕК ще представи през септември докладите за върховенството на закона в ЕС

Европейската комисия ще представи през септември да представи докладите за състоянието на върховенството на закона във всяка от страните в ЕС, съобщи зам.-председателят на комисията Марош Шефчович след днешната видеоконференция на министрите по европейските въпроси.

"През есента германското председателство на Съвета на ЕС ще постави докладите на обсъждане в търсене на общ подход срещу предизвикателствата и за споделяне на опит в тяхното преодоляване. Очаква се също на 18 юни Европейският съвет да се произнесе по новото предложение на ЕК за многогодишния европейски бюджет, който ще включва и фонд за възстановяване от пандемията от Ковид-19. Половината държави от ЕС настояват за бързи решения", коментира Шефчович.

Някои държави искат незабавен достъп до средствата от бъдещия фонд, а всички в ЕС отчитат нуждата от постигане на бързо споразумение за общия бюджет. По обща оценка епидемичната обстановка в ЕС се подобрява и европейските държави очакват пътуванията през вътрешните граници да бъдат възобновени при първа възможност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във