Банкеръ Daily

Свят

ЕК ще предложи план за възстановяване на ЕС за над 1 трлн. евро

Валдис Домбровскис

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви днес, че следващата седмица Комисията планира да представи план за възстановяване от коронавирусната криза на стойност над 1 трилион евро, който ще бъде съставен от комбинация от предоставяне на субсидии и на заеми.

Изказвайки се пред финансовите министри от Европейския съюз, Домбровскис похвали вчерашния план, предложен от Франция и Германия, относно пакета за безвъзмездна помощ в размер на 500 милиарда евро за регионите и секторите, които са най-засегнати от пандемията Covid-19.

Той обаче добави, че "амбицията не е да се увеличи капацитетът за финансиране в рамките на стотици милиарди, а по-скоро чрез сума от над трилион евро. Разбира се, в случая говорим както за заеми, така и за безвъзмездни средства. Това е амбициозното ниво, което обсъждаме в контекста на нашето предложение за инструмент за възстановяване".

По-рано днес говорителят на ЕК Ерик Мамер потвърди, че през следващата седмица Комисията ще представи свой план за възстановяване на ЕС от коронавирусната криза, като и той посочи, че финансовият пакет ще включи комбинация от безвъзмездни средства и заеми, а не само грантове.

Междувременно Европейската комисия и Европейският съвет договориха фонда за 100 милиарда евро в подкрепа за намаляване на рисковете от безработица в спешната програма SURE, потвърди Комисията във вторник.

Схемата е създадена с цел предотвратяване на безработица и подпомагане защитата на работните места и на работниците, засегнати от коронавирусната пандемия.

Схемата SURE ще предостави финансова помощ под формата на заеми при "благоприятни условия", за да помогне на страните членки да създадат свои собствени национални програми за превенция на безработицата и защита на работниците, особено що се отнася до здравните и хигиенни условия на работа.

За да получат право на помощ от спешната програма SURE, държавите членки от Европейския съвет трябва да подпишат гаранционно споразумение с Европейската комисия.

Продължителността на програмата ще бъде определена в зависимост от продължителността на пандемията Covid-19 и последвалото я постпандемично икономическо възстановяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във