Банкеръ Daily

Свят

ЕК ще инвестира още 1,98 милиарда евро в цифровия преход

Инвестициите ще бъдат насочени към  "изкуствения интелект, облачните пространства и пространствата за данни, квантовата комуникационна инфраструктура, напреднали цифрови умения и широко използване на цифрови технологии в икономиката и обществото.

Европейската комисия обяви, че ще инвестира още 1,98 милиарда евро от програмата си "Цифрова Европа" за допълнително подобряване на процеса на цифровия преход в  Европейския съюз, обяви еврокомисарят Маргрете Вестагер в сряда, 10 ноември.

Инвестициите ще бъдат насочени към  "изкуствения интелект, облачните пространства и пространствата за данни, квантовата комуникационна инфраструктура, напреднали цифрови умения и широко използване на цифрови технологии в икономиката и обществото, както и в областта на киберсигурността и развитие на мрежата на Европейски центрове за цифрови иновации (европейските дигитални хъбове)".

"С програмата "Цифрова Европа" ние изграждаме сигурни и устойчиви цифрови инфраструктури. Целта е всеки в Европа – граждани, предприятия и администрации – да се възползват от готови за пазара технологични решения, коментира еврокомисарят Маргрете Вестагер, която е и изпълнителен вицепрезидент на "Европейската готовност за дигиталната ера".

Европейският парламент също настоява, че националните планове за възстановяване трябва да отговарят изцяло на договорените изисквания и цели за справедлив и екологосъобразен растеж и цифрова трансформация. Затова евродепутатите приеха през юни резолюция за текущата оценка на националните планове за възстановяване.

Членовете на ЕП подчертават, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е исторически инструмент на ЕС, затова  Европейската комисия трябва да одобрява само планове, които изцяло отговарят на целите и да не се поддава на политически натиск.  Според споразумението минимум 37% от бюджета в националните планове трябва да бъде отделен за опазване на климата, включително биологичното разнообразие. Бюджетът, предназначен за цифрови дейности (20%), трябва да допринася за цифровия преход, включително въпросите на сигурността, стратегическите интереси на ЕС и цифровата инфраструктура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във