Банкеръ Daily

Свят

ЕК се задейства за фалшивите ковид сертификати

Еврокомисята се подготвя да предложи удължаване на действието на системата със сертификатите и след юни догодина, защото пандемията дотогава явно няма да е приключила.

Европейската комисия подготвя мерки за автоматичен обмен между държавите в ЕС на данни за фалшиви ковид сертификати, съобщи представителят на правния отдел на Европейската комисия Ана Гайего пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, цитиран от БТА.

"ЕК съдейства за обмен на данните за засечени фалшиви сертификати, за да бъдат отменени в системата от държавата издател. По нейните думи досега в ЕС са издадени над 600 милиона сертификата, признати от 49 страни по света", заяви Гайего и добави, че когато ЕС е подготвял законодателството за сертификатите, все още не е било известно, че защитата от ваксините срещу новото заболяване е временна. Тя настоя държавите, когато използват сертификата за свои цели, да подхождат съгласувано.

Еврокомисята се подготвя да предложи удължаване на действието на системата със сертификатите и след юни догодина, защото пандемията дотогава явно няма да е приключила. Представителят на Комисията уточни, че предложенията за промени и удължаване на работата на системата може да бъдат направени и по-скоро. Тя отбеляза, че европейското законодателство обхваща само правилата за прилагане на сертификатите при пътуване между държави от ЕС.

Във вторник бе съобщено, че Министерството на здравеопазването, МВР и ДАНС предприемат общи действия срещу издаването на фалшиви сертификати.

На среща по инициатива на министъра на здравеопазването в МВР, на която бяха обсъдени съвместни действия за установяване на лица, които издават фалшиви сертификати за COVID-19, е решено да бъде създадена работна група под ръководството на главния секретар на МВР. Тя ще координира действията и обмена на информация между отделните ведомства и организации, с оглед улесняване на идентификацията на лечебни заведения и медицински лица, за които има обосновано предположение, че издават фалшиви сертификати. 

Изпълнението на решението започва незабавно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във