Банкеръ Daily

Свят

ЕК: Русия не е виновна за енергийната криза в Европа

ЕК ще разгледа плана на България за въглищните централи - "но колкото повече време минава, ще ни струва по-скъпо", предупреди Франс Тимерманс.

Русия изпълнява своите договори, няма причина да се смята, че притискат пазара, но търсенето е огромно в световен план. В Китай има голям проблем, Русия доставя голямо количество там. Не смятаме, че  се манипулира пазара на ток от страна на Руската федерация. Това заяви Франс Тимерманс, зам.-председател на Европейската комисия, който е на посещение у нас,  пред Би Ти Ви.

"Можеше да се предвиди покачването на цените на газа заради развитието на икономиката, влияят и други фактори - например пандемията от коронавирус. Но се надяваме, че цените ще слязат на долу следващата година и настоящите цени са временно явление", подчерта той. 

Той коментира и ситуацията с въглищните централи. Има криза с енергоподаването, но правителствата имат отговорността да се грижат за хората си и да осигуряват суровина, за да можем да се топлим през зимата. Дългосрочно се вижда, че няма бъдеще в използването на въглища, все повече страни изповядват тази политика, това, което трябва да се подсигури, е по-добро бъдеще за хора, които живеят в райони, където има въгледобив. Внук съм на двама миньори и приемам лично темата, уточни зам.-председателят на ЕК.

ЕК ще разгледа плана на България за въглищните централи - "но колкото повече време минава, ще ни струва по-скъпо", предупреди Франс Тимерманс.

Относно датите за затваряне на въглищните централи в Плана за възстановяване и развитие (2038 г. и 2040 г.), той каза, че те ще бъдат проверени, но ЕК ще застане на страната на миньорите и техните семейства. Това, което има бъдеще, са новите технологии, категоричен е зам.-председателят на ЕК.

И Нидерландия, и България са с временни правителства преди избори и очакванията към българския план са много ясни - как да се направи страната добра за инвестиции, с по-добри работни места и да се промени животът на хората, анализира Тимерманс. Той каза, че анализирането на Плана за развитие на България ще продължи няколко месеца, а относно правителството на страната ни - Тимерманс смята, че е "по-добре да бъде качествено".

Брюксел няма нищо против използването на атомна енергия, всяка страна трябва да реши за себе си, коментира той по повод плановете за строеж на АЕЦ "Белене".

"Ние ще сме на страната на България и ще наблюдаваме това да е безопасна централа", заяви Франс Тимерманс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във