Банкеръ Daily

Свят

ЕК работи по искане за помощ от България

България е третата европейска държава, която в последните седмици иска помощ за справяне с критична ситуация, свързана с пандемията.

Европейската комисия работи за изпълнение на искането на България за съдействие по механизма на ЕС за гражданска защита заради епидемията от ковид, съобщи говорител на Комисията. 

"Искането е получено във вторник и е свързано с доставката на кислородни маски, апарати за обдишване, легла за интензивно лечение. Проверяваме кои държави от ЕС могат да помогнат, както и общите запаси, с които разполагаме. Може да се очаква ЕК да покрие 75-100 процента от разноските за пренос на необходимото оборудване. Работим усилено, очакваме резултат скоро", заяви говорителят.

Брюксел трябва да изпрати молбата до останалите държави, за да провери дали някой има свободни наличности, с които може временно да услужи на България.

В реанимациите в страната в момента има 747 пациенти от общо 8526 хоспитализирани. През последното денонощие в болници са приети 1014 нови пациенти с COVID-19. 91% от новопостъпилите не са ваксинирани срещу коронавирусната инфекция.

България е третата европейска държава, която в последните седмици иска помощ за справяне с критична ситуация, свързана с пандемията. По-рано това беше направено от Румъния и от Латвия – двете други европейски държави, където нивото на ваксинирани срещу COVID-19 е много по-ниско от средното за Европа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във