Банкеръ Daily

Свят

ЕК: Първостепенната ни отговорност е европейците да имат ваксини

Нашата първостепенна политическа отговорност е европейците да имат бързо достъп до ваксина. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос дали ръководството на комисията ще поеме политическа отговорност за ниската скорост на ваксинационната кампания в ЕС и нуждата заради това от нови ограничителни мерки.

Добрата новина е, че спада броят на смъртните случаи въпреки надигането на трета епидемична вълна. Изглежда болните вече получават по-добра грижа заради поуките дотук. Всички направихме големи жертви, преминаваме през тежки времена. ЕК е на мнение, че трябва да се вземат мерки за ускоряване на ваксинацията, добави говорителят.

По неговите думи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще бъде ваксинирана, когато й дойде редът, определен от белгийските власти. Говорителят заяви, че ще попита Фон дер Лайен дали би се ваксинирала публично.

Говорителят не отговори ясно на въпроса кой носи отговорност в редките случаи, при които след поставянето на ваксина настъпват тромбози, белодробни емболии и инсулти. Той не можа да уточни и какви количества ваксини се внасят в ЕС.

Засега европейските институции обмислят дали мерките, предвидени от европейското законодателство, са достатъчни за осигуряването на ваксини, или ще бъдат необходими допълнителни решения, посочи говорителят. Не се знае кога може да има решение за допълнително ограничаване на износа на ваксини от ЕС, добави той.

Предвижда се въпросът да бъде обсъден от Европейския съвет следващата седмица, след като Фон дер Лайен предупреди за готовността на ЕС да предприеме всичко необходимо, за да осигури нужните ваксини. В началото на годината ЕС въведе временни ограничения на износа на ваксини, като оттогава ЕС е разрешил износ на 41,5 млн. дози към 33 страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във