Банкеръ Daily

Свят

ЕК: Проверките на пазара на емисии показаха, че няма спекула

На европейския пазар на емисии засега няма спекула - това показаха извършените проверки, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с цените на енергията и определенията за "природосъобразни" енергийни инвестиции.

Важно е да се прави разлика между спекулация и обикновена инвестиция, посочи говорителят. "Приемаме съмненията за спекула с цените на емисиите много сериозно. Проверките потвърдиха, че засега няма спекула и европейският пазар работи по правилата", добави той.

"Инвестиционните фондове понякога биват упреквани в спекулативно поведение, но делът им на пазара на емисиите остава непроменен и нисък. Въпросът е дали на пазара има играчи, които умишлено влияят на движението на цените, това проверяваме и се оказа, че засега не е така", поясни говорителят по повод съмненията на някои страни от ЕС, че цените на енергоносителите в последните месеци са високи заради спекулативен натиск.

"Предложението на ЕК кои бъдещи инвестиции в енергетиката да се възприемат като временно "чисти" в природосъобразния преход обхваща чувствителни и сложни въпроси", заяви говорителят. Той посочи, че комисията е работила между Коледа и Нова година за завършване на списъка и затова документът е бил разпратен на държавите от ЕС на 31 декември и до медиите на 1 януари следобед.

"Нямаше причина да се опитваме предложението да мине незабелязано с избирането на определена дата за неговото представяне", допълни говорителят. По неговите думи комисията е изпълнила задължението си да представи списъка до края на годината. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във