Банкеръ Daily

Свят

ЕК призна, че е доставила 1,5 млн. некачествени китайски маски в страните от ЕС

Европейската комисия призна днес, че е доставила на държавите от общността 1,5 млн. защитни маски, които са некачествени. Полша и Холандия са сигнализирали за проблема.

Комисията уточни, че повече няма да купува маски от неназования китайски производител и ще прецени дали може да предприеме правни действия. Поръчката на маски е следвала всички процедури, включително за проверка на производителя и на сертификатите на изделията. Като е установила проблема ЕК е съобщила на държавите за опасността и оставя те да преценят дали да използват маските, или да ги унищожат. 

Междувременно за да могат повече висококачествени предложения да получат финансиране, Комисията увеличи приноса си от програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020 на 72 млн. евро (при първоначално планирани 45 млн.). Още 45 млн. евро ще предоставят фармацевтичният сектор, асоциираните партньори и други организации, ангажирани с проектите, като така общият размер на инвестицията ще достигне 117 млн. евро. 

Мария Габриел, комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: За да се справим с пандемията и да се подготвим за евентуално ново разпространение на вируса, трябва да обединим познанията и ресурсите на публичния и частния сектор. С финансирането от програма „Хоризонт 2020“ и от нашите партньори от сектора и от други сфери ускоряваме разработването на диагностични средства и терапии за коронавируса — основни инструменти, от които се нуждаем, за да се справим с извънредната в световен мащаб ситуация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във