Банкеръ Daily

Свят

ЕК препоръчва отваряне на нови глави в преговорите със Сърбия

Изглед от Белград.

Европейската комисия ще препоръча отварянето на две нови глави в преговорите със Сърбия – 3-та и 4-та - „Конкурентоспособност и растеж“ и „Зелена програма и устойчива свързаност“, съобщава МИА.

В доклада на Европейската комисия за периода от юни 2020 г. до юни 2021 г., се посочва напредъкът на Сърбия в спазването на критериите на ЕС, особено в областта на предпазните мерки и енергийната политика. Според документа западната ни съседка е постигнала „ограничен напредък“ в областта на реформата на публичната администрация, съдебната система, борбата с корупцията, организираната престъпност и свободата на медиите.

Комисията призова Сърбия да осигури адекватна правна защита срещу потенциално политическо влияние върху съдебната система, да работи по нова стратегия за борба с корупцията и да предостави „убедителни резултати“ в областта на ефективното разследване, преследване и наказание на тежките дела за организирана престъпност.

В края на септември Европейската комисия успокои Сърбия за бъдещото ѝ членство в Европейския съюз, след като вътрешен документ в Брюксел показа, че страните членки на съюза вече не са склонни да гарантират мястото на шест държави от Западните Балкани в блока.

Франция заяви, че подкрепя започването на официални преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, които се надяват да се присъединят към Сърбия и Черна гора като официални кандидати, активно подготвящи се да станат членове на блока, ако продължат реформите.

Преди срещата на върха Балкани-ЕС на 6 октомври в Словения Ройтерс съобщи, че 27-те страни членки до момента не са успели да договорят декларация, потвърждаваща 18-годишното им обещание за бъдещо членство в ЕС на страните от Западните Балкани.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен използва визитата си в Сърбия в края на септември в рамките на обиколката ѝ в шестте страни, за да покаже, че Брюксел не е забравил за техните стремежи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във