Банкеръ Daily

Свят

ЕК преговаря с производителите на ваксини "Новавакс" и "Валнева"

Европейската комисия завърши успешно предварителните разговори с производителите на ваксини срещу Ковид-19 "Новавакс" и "Валнева", сега преговаряме за подписване на предварително споразумение за доставки. Това заяви говорител на Европейската комисия, без да посочи срок, в който се очаква преговорите да приключат.

Той отбеляза, че европейските здравни власти следят внимателно имунизационните кампании по света, включително прилагането на ваксини, за които още няма одобрение в ЕС. Говорителят уточни, че от "АстраЗенека" са подобрили прогнозите си за доставки на ваксини в първото тримесечие до 40 милиона дози при първоначални очаквания за около 30 милиона (едва една трета от договорените количества).

Говорителят поясни в отговор на въпрос на пресконференция, че не се знае дали ваксините на "АстраЗенека", които държавите от ЕС ще преотстъпят или препродадат на други страни по света, ще бъдат произведени във Великобритания или в Индия. Той добави, че в последните дни в ЕС са били разгледани и одобрени три искания за износ на ваксини - една пратка за Великобритания и две за Канада.

Снощи европейската агенция по лекарствата съобщи, че започва оценка на ваксината на "Новавакс". Агенцията отбеляза, че производителят все още проучва влиянието на ваксината върху хора, затова оценката ще продължи, докато има достатъчно доказателства за нейната безопасност, така че да получи разрешение за пазарен достъп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във