Банкеръ Daily

Свят

ЕК плаши България със съд заради авторските права

Страните  получиха срок от два месеца да отговорят на ЕК или ще бъде сезиран Съдът на ЕС. 

България и още 22 страни от ЕС може да се сблъскат със закона заради забавяне при въвеждането на европейските правила за авторското право на ЕС в националното законодателство, заяви Европейската комисия. Другите страни, които са заплашени със съд, са  Австрия, Белгия, Гърция, Кипър, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словения и Словакия, Испания и Швеция.

Правилата за авторското право, приети преди две години, имат за цел да осигурят равнопоставеност между креативните индустрии на Европейския съюз и онлайн платформи като Гугъл и Фейсбук, съобщава Ройтерс. 

Проблемът е, че някои от европейските творци и телевизионни оператори не са доволни от тълкуването на ключовата разпоредба, член 17, която има за цел да принуди платформите за споделяне като ЮТюб и Инстаграм да филтрират защитено с авторски права съдържание.

Комисията обяви, че е изпратила официални уведомителни писма, първата стъпка от нейното производство за нарушение, до страните, от които се искат обяснения. Крайният срок за приемане на правилата на ЕС беше 7 юни. Сега нарушителите  получиха срок от два месеца да отговорят на ЕК или ще бъде сезиран Съдът на ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във