Банкеръ Daily

Свят

ЕК: Парите от "зелените" облигации няма да финансират газови проекти

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан подчерта, че за да получат дела си от помощта за възстановяване, страните членки на ЕС са решили поне 37 процента от бюджетите в националните им планове да бъдат за проекти, свързани с климата. 

Европейската комисия обяви, че не е възможно проекти, свързани с природен газ, да получат финансиране по линия на рамката за „зелени облигации“. Коментарът е във връзка с публикации в медиите на 7 септември, че  през есента ЕК ще емитира "зелени" облигации на стойност до 250 милиарда евро като част от плановете си да финансира възстановяването на страните от блока след пандемията. Облигациите ще са 30 процента от възстановителния план "Следващо поколение ЕС" за общо 750 милиарда евро. 

Както "Банкер" писа постъпленията от „зелените“ облигации ще финансират свързаните с климата разходи в Механизма за възстановяване и устойчивост. Целта е рамката да гарантира на инвеститорите в тези облигации, че средствата, пуснати в обръщение, ще бъдат използвани за "зелени" проекти, а ЕК ще докладва за влиянието им върху околната среда.  Комисията ще емитира първите такива дългови книжа през октомври в зависимост от пазарните условия. Изпълнителната власт на ЕС потвърди и намерението си да емитира тази година дългосрочни облигации за общо около 80 милиарда евро, както и краткосрочни за още 10 милиарда евро.

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан подчерта, че за да получат дела си от помощта за възстановяване, страните членки на ЕС са решили поне 37 процента от бюджетите в националните им планове да бъдат за проекти, свързани с климата. 

"Това, което комисарят Хан обясни, е, че правилата на Механизма за възстановяване и устойчивост позволяват при определени обстоятелства газови проекти да бъдат включени от държавите членки в техните национални планове за възстановяване и устойчивост, когато целят плавно преминаване от по-замърсяващи източници на енергия, като въглища, към по-малко замърсяващи изкопаеми горива, а именно природен газ", обясниха от Комисията. 

Световният пазар на "зелени" облигации преживява истински бум през последните месеци, отчита "Файненшъл таймс". Общият размер на емисиите на такива ценни книжа досега тази година надхвърля 200 милиарда долара.

За да финансира фонда за възстановяване , до края на 2026 г. Европейската комисия, от името на ЕС, ще заеме на капиталовите пазари до около 800 милиарда евро. 421,5 милиарда евро ще са на разположение главно за предоставяне на безвъзмездни средства, а 385,2 милиарда евро — за отпускане на заеми.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във