Банкеръ Daily

Свят

ЕК отпусна 700 хил. евро за мигрантите на границата с Беларус

Европейската комисия отпусна 200 000 евро за хуманитарни нужди на Червения кръст и Червения полумесец.

Европейската комисия обяви, че отпуска 700 хил. евро за мигрантите на границата на Полша и Беларус.  200 хил. от средствата ще бъдат разпределени чрез беларуския клон на Червения кръст.

„Европейската комисия отпусна 200 000 евро за хуманитарни нужди на Червения кръст и Червения полумесец. Тези средства ще позволят на клона на Червения кръст в Беларус да изпрати необходимата хуманитарна помощ, включително храна, хигиенни продукти, одеяла и комплекти за първа помощ. Освен това Европейската комисия е подготвила още 500 хил. евро и в момента поддържа контакти с международни хуманитарни организации в търсене на начини за използване на тези средства“, обяви говорител на ЕК. 

Във вторник полският министър на отбраната Матеуш Блашчак предупреди, че кризата на белоруската граница може да продължи месеци, като каза, че мигранти отново са атакували границата през нощта. Опитите за пресичане на границата са продължили и през отминалата нощ, след като в понеделник  ситуацията ескалира.

Мигрантите от беларуска страна замеряха с камъни и раниха полски граничари, а те отговориха със сълзотворен газ и водни оръдия. 12 души са пострадали, сред които 9-ма полицаи.

По-рано Полша и Беларус си отправиха взаимни обвинения за ескалиралото напрежение по границата.

Главният комендант на полската полиция Ярослав Шимичик смята, че офицери от беларуските служби са участвали активно в планирането и в самата атака на мигрантите, тъй като нападателите изглежда имат опит в различни сблъсъци, а сред най-агресивните хора са били офицери от беларуските служби. Той съобщи още, че полската прокуратура е започнала разследване.

В Минск говорителят на външното министерство Анатолий Глаз обвини Полша за провокацията на границата и също обяви разследване, както и че Беларус ще приспособи логистичен център в близост до границата за подслон за бежанците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във