Банкеръ Daily

Свят

ЕК отпуска 1,8 млн. евро за създаване на "Европейски нюзрум"

Това ще бъде първото по рода си паневропейско медийно пространство и ще позволи на журналистите да отразяват съвместно въпроси, свързани с Европейския съюз.

Европейската комисия ще отпусне около 1,8 милиона евро, за да помогне за създаването на "Европейски нюзрум", който да обедини 16 информационни агенции на континента, съобщи БТА.

"Това ще бъде първото по рода си паневропейско медийно пространство и ще позволи на журналистите да отразяват съвместно въпроси, свързани с Европейския съюз, и да насърчават, така да го кажем, дух на сътрудничеството", коментира европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Финансовите средства ще бъдат използвани и за финансиране на допълнително обучение на журналисти и за нов многоезичен сайт с избрани материали на участващите информационни агенции по въпроси, свързани с ЕС.

Проектът е координиран от ДПА. В него участват френската агенция "Франс прес", италианската АНСА, белгийската Белга, австрийската АПА, испанските ЕФЕ и "Еуропа прес", румънската "Аджерпрес", албанскатаа АТА, българската БТА, хърватската ХИНА, македонската МИА, словенската СТА, словашката ТАСР, сръбската Танюг и ФЕНА от Босна и Херцеговина.

Председателят на Управителния съвет на ДПА Петер Кропш каза: "Когато 16 агенции от 15 страни всяка със своя национална визия за Европа използват общ нюзрум в Брюксел, всички ще спечелят от разнообразието на гледните точки. Тази мрежа ще повиши качеството на журналистиката." Той добави, че "с концепцията за "Европейски нюзрум" е особено важно за нас всички партньори да се ангажират със свободна и независима журналистика".

Нюзрумът ще започне да функционира към средата на следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във