Банкеръ Daily

Свят

ЕК открива процедура срещу Унгария и Полша заради ЛГБТ правата

Европейската комисия съобщи днес, че открива производство за установяване на нарушение срещу Унгария и Полша по въпросите на равенството и защитата на основните права.

В Унгария наказателната процедура е свързана с приетия наскоро закон, с който се забранява или ограничава достъпа до съдържание, което отразява така наречените "различия спрямо самоопределението, съответстващо на пола при раждане, промяната на пола или хомосексуалността" за малолетни и непълнолетни и задължително предупреждение, наложено за детски книги с ЛГБТ+ съдържание. За Полша комисията преценява, че Варшава не е отговорила напълно и по подходящ начин на разследване за естеството и въздействието на така наречените резолюции за "свободни от ЛГБТ+ идеология зони", приети от няколко полски региона и общини.

Двете държави разполагат с два месеца, за да отговорят, като в противен случай ЕК може да продължи с наказателната процедура и да отнесе въпроса до Съда на ЕС.

ЕК предяви днес иск срещу Унгария пред Европейския съд за неправомерно ограничаване на достъпа до процедурата за убежище. Правилата на ЕС изискват държавите да осигурят на гражданите на страни извън ЕС и на хора без гражданство, които са на нейна територия, включително на нейните граници, ефективен начин да подадат молба за международна закрила. Според изискването в унгарското законодателство, преди да могат да кандидатстват за международна закрила в Унгария, гражданите на страни извън ЕС трябва първо да подадат заявление за намерение, в което изразяват желание да кандидатстват за убежище в унгарско посолство извън ЕС, и да получат специално разрешение за влизане за тази цел.

Комисията е на мнение, че това правило представлява незаконно ограничение на достъпа до процедурата по предоставяне на убежище. Според ЕК справянето с пандемията, посочено като цел в унгарското законодателство, не може да оправдае въвеждането на такова правило.

Facebook logo
Бъдете с нас и във