Банкеръ Daily

Свят

ЕК отказа коментар за Досиетата "Пандора"

Европейската комисия работи активно за засилване на борбата срещу укриването на данъци и ще представи следващата директива в тази област до края на годината, съобщиха от институцията.

Европейската комисия няма да коментира имената, които се появиха в изтеклите Досиета "Пандора", но подчертава, че възнамерява да продължи да се бори активно срещу укриването на данъци. Това заяви  на брифинг в Брюксел в понеделник представителят на Европейската комисия Дана Спинант.

Разследването на Международния консорциум за разследваща журналистика и партньорите му от 150 медии показва, че изтеклите документи съдържат данни за офшорните сметки на 35 настоящи и бивши държавни лидери и над 300 държавни служители и политици.

За страните от ЕС досиетата „Пандора“ съдържат данни за трима политици от Франция, пет в Испания, трима в Португалия, двама в Белгия, четири в Италия, двама в Словения, четири в Чехия, двама в Румъния и двама в България.

"Европейската комисия не смята за възможно да прави коментари на отделни имена или конкретни организации, които фигурират в това досие“, каза тя.

Представители на Европейската комисия отказаха също да коментират пред журналисти фактите за появата в документите за офшорните сметки на европейски политици, държавници и членове на парламента, по-специално чешкият премиер Андрей Бабиш.

В същото време представителят на ЕК Даниел Фери заяви, че "Европейската комисия работи активно за засилване на борбата срещу укриването на данъци и ще представи следващата директива в тази област до края на годината“. 

"Това е глобален проблем, който трябва да бъде решен не само на ниво ЕС, но и на световно ниво. Ние участвахме активно в прилагането на глобалните данъчни реформи, по-специално като част от увеличаването на прозрачността на правилата на ОИСР, както и промяната на правилата за банковата тайна “, подчерта той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във