Банкеръ Daily

Свят

ЕК отказа да съобщи сумата, която Лондон ще плати за Брексит

Европейската комисия отказа днес да посочи сумата, която Лондон ще дължи на ЕС при оттеглянето си от Общността.

Никога не съм цитирал числа, няма да го направя и днес, заяви на пресконференция главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Беше важно задълженията на Великобритания да залегнат в споразумението, което постигнахме днес. Въпросът не е политически, но не можем да направим точно изчисление - сумата на разходите ще се променя в идните години, поясни той.

Барние коментира, че преговорите не са завършили положително заради направени отстъпки. Въпреки това в отговор на въпрос по които точки на споразумението ЕС се е съобразил с виждането на Великобритания, той посочи искането на Лондон да не поема разходите по преместването (в Амстердам и Париж) на двете общностни агенции, които досега са в британската столица.

Главният преговорящ добави, че съгласно споразумението британските съдии ще трябва да прилагат взетите досега решения на Съда на ЕС, а в следващите осем години ще могат да се допитват до Европейския съд за становище. Барние призна, че ЕС е настоявал този срок да бъде по-дълъг от осем години, но е отстъпил.

По въпроса с бъдещите отношения Великобритания - ЕС в областта на търговията той изрази мнение, че вероятно ще бъде сключено споразумение като това с Канада. По неговите думи търговските преговори с Лондон ще бъдат по-трудни от досегашните. Барние поясни, че четирите свободи на ЕС (на движение на хора, стоки, капитали и услуги) няма да подлежат на предоговаряне.

Не трябва да подценяваме трудностите, които предстоят. Необходими са ни въображение и чувство за отговорност. Днес е повратен момент, коментира Барние. Той отбеляза, че следващата седмица постигнатата сделка ще бъде оценена от Европейския парламент и Европейския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във