Банкеръ Daily

Свят

ЕК одобри възстановителния план на Словакия

Едуард Хегер

Словакия получи одобрение на своя Национален план за възстановяване. Планираните разходи по него ще финансира Европейския съюз, който има фонд за помагане на страните членки да се справят с последиците от пандемията от коронавируса, съобщава ДПА.

Председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен лично пристигна  по този повод в Братислава, за да съобщи новината на министър-председателя Едуард Хегер. Фон дер Лайен отбеляза, че кризата тежко е засегнала Словакия.

Словашкият възстановителен план предвижда разходи за 6.3 млрд. евро, като  внего особено внимание се обръща на благоприятни за околната среда проекти и върху цифровата трансформация. Предвижда се също така укрепване на здравната система, например чрез модернизиране на болниците и построяване на нови.

Припомняме, че ЕС изготви план за 1.8 трилион евро, с който иска да подпомогне укрепването на европейската икономика, която преживя сериозен спад в резултат на пандемията от коронавирус. Сумата включва близо 750 млрд. евро помощи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във