Банкеръ Daily

Свят

ЕК одобри 4 млрд. евро помощ за "Ер Франс"

Франция ще предостави до 4 млрд. евро за укрепване на капитала на Air France и ще помогне на авиокомпанията да се изправи срещу финансови затруднения, произтичащи от коронавирусната пандемия.

Европейската комисия одобри плановете за нова спасителна помощ за авиокомпанията "Ер Франс" (Air France) в размер на 4 млрд. евро чрез рекапитализация на въздушния превозвач Air France-KLM Holding. Според договорения план, чрез тези средства френската държава ще удвои настоящите 14,3%, които тя притежава в самолетния превозвач.

"Франция ще предостави до 4 млрд. евро за укрепване на капитала на Air France и ще помогне на авиокомпанията да се изправи срещу финансови затруднения, произтичащи от коронавирусната пандемия", заяви зам.-председателката на Еврокомисията Маргрете Вестагер и допълни, че френското правителство ще преобразува заем от 3 милиарда евро, отпуснат на "Ер Франс"  миналата година, в хибриден финансов инструмент, и ще поеме допълнителни 1 милиард евро от планираната емисия акции, повишавайки дела си в Air France-KLM до почти 30 на сто.

Френция, която държи 14,3 процента от Ер Франс, е склонна на финансово подпомагане за компанията, засегната от covid кризата, подобно на целия авиационен сектор и изгубила 7,1 милиарда евро през миналата година. Нидерландия не планира да участва в увеличението на капитала, което означава, че държавният й дял от 14% в компанията ще бъде намален след новата емисия от акции. 

В замяна на помощта Брюксел искаше "Ер Франс" да се откаже от 24 часови пояса за кацане и излитане от летище Орли. Сега е постигнато съгласие тази бройка да не е толкова висока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във