Банкеръ Daily

Свят

ЕК очаква нарастване на заразените в ЕС, но не и на починалите

Стела Кириакидис

В следващите седмици в ЕС може да се очаква допълнително нарастване на броя на заразените с ковид, като бройката на починалите ще се увеличи по-слабо. Това прогнозира днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Тя съобщи, че британският щам на вируса на болестта започва да преобладава и се открива в 25 от страните в ЕС. Бразилският щам е разпространен в девет европейски страни, а южноафриканският - в 18, допълни еврокомисарят. По нейните думи разпространението на щамовете е свързано главно с пътуване.

Общо 19 държави от ЕС съобщават за нарастване в броя на заразените, а в 15 се увеличава броят на приетите в болница. В осем нарастват смъртните случаи, посочи Кириакидис. По нейните думи се наблюдава и разпространението на щамове, които може да не бъдат повлияни от одобрените досега ваксини.

Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че няма оценка как предложените днес от комисията допълнителни ограничения за износа от ЕС на ваксини биха допринесли за достъп до повече ваксини в Общността. Той уточни, че от края на януари досега от ЕС са били изнесени 10 милиона дози ваксина за Великобритания, като от британските заводи в ЕС не е внесена нито една доза. По неговите думи, въпреки че от "АстраЗенека" са обещали да доставят до края на март 30 милиона дози ваксина за ЕС (при договорени 120 милиона - бел. кор.), дори и тази занижена цел изглежда няма да бъде постигната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във